Polacy w Bristolu i South West

Medical dictionary acheter cialis sans ordonnance watches current acheter viagra restrictions.
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Przepis na sernik- help!
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Przepis na sernik- help!

Przepis na sernik- help! 04/05/2012 09:32 #56786

  • mypebble
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 444
czy ma ktos dobry przepis na sernik? chodzi mi o taki bez ciasta, sam sernik i zeby nie bylo tony budyniu w nim i innych gadzetow. taki babciny przepis dzieks

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 10:48 #56789

  • arika
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 165
ja mam bardzo dobry przepis tyle ze jest rowniez budyn, podam Ci tak czy siak moze zainteresuje

Sernik przepis na tortownice

1. 10 jaj
2. 1 kg twarogu wczesniej zmielonego
3. 1 budyn waniliowy lub śmietankowy
4. 1 cukier waniliowy
5. ½ kostki masła
6. 2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Maslo ucieramy z cukrem pudrem nastepnie dodajemy po jednym zoltku i wszystko ucieramy razem skonczywszy na ostatnim zoltku nastepnie do tak przygotowanej masy dodajemy budyn i powoli twarog po 1 duzej łyżce stale wszystko ucierając. Na koniec ubijamy bialka na sztywno i dodajemy do wczesniej przygotowanej masy, delikatnie wszystko wymieszac.

Pieczenie:
Pierwsze 10 minut piec w 200 stopniach
A nastepne 35 minut w temperaurze 170 stopni

Po wystygnieciu polewam sernik czekolada lub mozna zrobic polewe czekoladowa.
Smacznego
Za tę wiadomość podziękował(a): mypebble

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 11:20 #56790

  • basiaev
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1405
moje serniki sa podobno niezle. Czasami na kruchym ciescie, czasami bez.
W Tesco kupuje 8-10 pojemnikow serka Quark (nie trzeba mielic)
do tego:
3 cale jajka
4 zoltka
szklanka (lub wiecej) cukru
Lyzka maki kukurydzianej (nie musi byc)
kostka masla niesolonego
esencja waniliowa, lub skorka z cytryny
miksuje recznym mikserem
pieke w dosc duzej formie, ale niezbyt duzej, zeby nie byl zbyt plaski
Pieke na niezbyt duzym ogniu (180 stopni)

czasem robie dwupietrowy z warstwa makowa (mak suchy mielony, miod, jajka, cukier, lyzka bulki tartej, maslo, cukier, rodzynki czy orzechy, kieliszek koniaku))
Smacznego!

PS wlasnie pieke taki na "jajeczko" w piwnicy pod Baranami, dzis wieczorem
Za tę wiadomość podziękował(a): mypebble

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 12:24 #56791

  • damian94
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1664
mypebble napisał:
czy ma ktos dobry przepis na sernik? chodzi mi o taki bez ciasta, sam sernik i zeby nie bylo tony budyniu w nim i innych gadzetow. taki babciny przepis dzieks

sernik bez ciasta:
- 5 calych jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
miksujesz wszystko w mikserze, potem
- 1,2kg twarogu ( jezeli tlusty nie dodajesz masla, jezeli chudy dodajesz pol koski masla )
- 1 czubata lyzka grysiku ( kasza manna )
- 1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
i teraz najciekawsze:
- 300gram gotowanych goracych bardzo lekko posolonych ziemniakow!
wszystko miksujesz i blenderujesz, chyba, ze przedtem twarog i ziemniaki zmielisz w maszynce do miesa.
forme na sernik smarujesz tluszczem posypiesz grysikiem, wstawiasz do goracego piekarnika 200C i pieczesz ok 1 godziny ( mona dodac rodzynek )
smacznego!
Za tę wiadomość podziękował(a): mypebble

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 12:41 #56792

  • Magpie
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 318
mypebble napisał:
czy ma ktos dobry przepis na sernik? chodzi mi o taki bez ciasta, sam sernik i zeby nie bylo tony budyniu w nim i innych gadzetow. taki babciny przepis dzieks

Swietnie! Zatem czuje sie zaproszona na degustacje!!

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 13:05 #56793

  • mypebble
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 444
Magpie napisał:
mypebble napisał:
czy ma ktos dobry przepis na sernik? chodzi mi o taki bez ciasta, sam sernik i zeby nie bylo tony budyniu w nim i innych gadzetow. taki babciny przepis dzieks

Swietnie! Zatem czuje sie zaproszona na degustacje!!


no jaha! nie zapominaj tylko ze sernik lubi plywac
tylko ktory tu wybrac

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 15:13 #56798

  • ulotna
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1872
Ja mam przepis na sernik wiedeński, moze sie przyda sama zamierzam tez go zrobic.


1 kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser),
2 niepełne szklanki cukru,
8 jaj,
kostkę masła
budyń waniliowy (kupic mozesz custard powder)
olejek waniliowy lub 3-4 torebki cukru waniliowego a jeszcze lepiej laskę prawdziwej wanilii, którą kroi się drobno,
cytryna
bakalie: torebka (10 dag) rodzynek, 3 dag płatków migdałowych, olejek pomarańczowy

Będą ci też potrzebne

mikser, duża gliniana miska z rowkowanym wnętrzem zwana makutrą, maszynka do mięsa lub mocne metalowe sito, garnuszek na białka, rondelek, deseczka, duża tortownica

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujesz bakalie. Płuczesz rodzynki, odsączasz i razem z płatkami migdałowymi wsypujesz do miseczki. Przepuszczasz ser przez maszynkę lub przecierasz przez sito przecierakiem z okrągłą główką i odstawiasz. W rondelku na małym ogniu topisz masło pokrojone na małe kawałki. Ciepłe masło odstawiasz do wystygnięcia. Smarujesz tortownicę masłem, wysypujesz bułką tartą, odstawiasz na bok, żeby nie przeszkadzała. Rozbijasz jajka nad garnkiem, w którym potem ubijesz pianę. Białka lądują w garnku, żółtka - w makutrze. Garnek z białkami wstawiasz do lodówki. Do żółtek dodajesz cukier, szczyptę soli, drobno pokrojoną wanilię, któryś z dodatków aromatycznych, sok z połówki cytryny. Ucierasz puszysty kogel-mogel, używając odpowiednich końcówek miksera. Do kogla-mogla dodajesz porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając masę. Chodzi o to, żeby była gładka jak aksamit i w miarę możliwości puszysta. Teraz wlewasz do masy zimne masło i ucierasz ją do chwili, gdy całkowicie wchłonie tłuszcz. Wsypujesz do makutry bakalie i starannie mieszasz je łyżką z masą serową.
Włączasz piekarnik, bo ma być rozgrzany do 180°C, gdy będziesz do niego wkładać tortownicę.
Wyjmujesz z lodówki garnek z białkami i ubijasz je mikserem na sztywną pianę. Odstawiasz potem mikser na bok, nie będzie ci już potrzebny. Ściśle mówiąc, od teraz nie wolno ci go używać! Delikatnie mieszając łyżką, powoli łączysz pianę z masą serową i nie zwlekając, zgarniasz do przygotowanej wcześniej tortownicy, wygładzasz wierzch.
Jeżeli piekarnik osiągnął już właściwą temperaturę, wkładasz sernik na środkowy poziom. Nie otwierasz drzwiczek, nie zaglądasz do wnętrza co 5 min. Po 40 min zerkasz przez szybkę, czy aby sernik z wierzchu nie za bardzo zbrązowiał. Jeśli tak, otwierasz na moment piekarnik, wyciągasz delikatnie tortownicę (nie zapomnij o włożeniu rękawicy) i przykrywasz ciasto płatem folii aluminiowej. Szybko wsuwasz ciasto z powrotem i zamykasz drzwiczki piekarnika, uważając, by nie klapnęły, bo sernik może "się przestraszyć" i opaść. Gdy minie dalsze 10-20 min, wyłączasz dopływ ciepła i uchylasz drzwiczki, żeby trochę zahartować sernik i uchronić przed opadnięciem przy gwałtownej zmianie temperatury. Po 10 min wyjmujesz ciasto na blat - niech powoli stygnie w pokojowej, a - ściśle mówiąc - kuchennej temperaturze.
Zanim rozluźnisz boki tortownicy, przeciągnij ostrzem noża między jej ściankami a zimnym już sernikiem, potem zsuń go na płaską paterę do ciast. Dobrze byłoby, żeby przed krojeniem jeszcze trochę stężał w chłodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalinnka, mypebble

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 15:41 #56802

  • Magpie
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 318
mypebble napisał:
Magpie napisał:
mypebble napisał:
czy ma ktos dobry przepis na sernik? chodzi mi o taki bez ciasta, sam sernik i zeby nie bylo tony budyniu w nim i innych gadzetow. taki babciny przepis dzieks

Swietnie! Zatem czuje sie zaproszona na degustacje!!


no jaha! nie zapominaj tylko ze sernik lubi plywac
tylko ktory tu wybrac

Mam pomysl: wyprobuj wszystkie przepisy a ja po degustacji powiem Ci, ktory wyszedl najsmaczniejszy

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 15:50 #56804

  • pattricia
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 126
a na mazurka ktos zna?

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 15:56 #56806

  • ulotna
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1872
Mazurek wielkanocny
Składniki
CIASTO :
0,5 kg mąki
0,5 szkl.cukru pudru
1 kostka masła
4 żóltka
2-3 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
2 dkg drożdży

POMADA :
1 szkl. kwaśnej śmietany 18% (tu bym wziela creme fraiche)
2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady deserowej

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć
w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować
na grubość ok 1 cm. Uformować spody z rantem dookoła
Z tej porcji wychodzą 3 spody ok.25 x 15cm.Upiec na
jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto widelcem,
żeby się nie wybrzuszało.


W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i cukrem
waniliowym, gotować na wolnym ogniu ok.8 min.,
dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować razem
jeszcze ok. 3 min.Lekko ostudzić. Wylać na kruche
spody. Udekorować bakaliami.

Można przed wylaniem pomady spody pokryć cienką
warstwą marmolady.
Jeżeli do pomady nie dodamy czekolady i kakao
to otrzymamy pomadę waniliową (białą)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kalinnka, pattricia

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 21:19 #56818

  • TeOria
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 852
Osobiscie wole serniki ze smietana niz z maslem

Ja robie prawie identyczny sernik jak ulotna, tyle ze w przepisie mojej babci jest szklanka gestej smietany zamiast masla. Sernik ma typowo domowy polski smak
Za tę wiadomość podziękował(a): mypebble

Odp: Przepis na sernik- help! 04/05/2012 21:48 #56823

  • mypebble
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 444
dzieki za przepisy i porady

Odp: Przepis na sernik- help! 04/08/2012 21:58 #57043

  • ulotna
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1872
ulotna napisał:
Ja mam przepis na sernik wiedeński, moze sie przyda sama zamierzam tez go zrobic.


1 kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser),
2 niepełne szklanki cukru,
8 jaj,
kostkę masła
budyń waniliowy (kupic mozesz custard powder)
olejek waniliowy lub 3-4 torebki cukru waniliowego a jeszcze lepiej laskę prawdziwej wanilii, którą kroi się drobno,
cytryna
bakalie: torebka (10 dag) rodzynek, 3 dag płatków migdałowych, olejek pomarańczowy

Będą ci też potrzebne

mikser, duża gliniana miska z rowkowanym wnętrzem zwana makutrą, maszynka do mięsa lub mocne metalowe sito, garnuszek na białka, rondelek, deseczka, duża tortownica

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujesz bakalie. Płuczesz rodzynki, odsączasz i razem z płatkami migdałowymi wsypujesz do miseczki. Przepuszczasz ser przez maszynkę lub przecierasz przez sito przecierakiem z okrągłą główką i odstawiasz. W rondelku na małym ogniu topisz masło pokrojone na małe kawałki. Ciepłe masło odstawiasz do wystygnięcia. Smarujesz tortownicę masłem, wysypujesz bułką tartą, odstawiasz na bok, żeby nie przeszkadzała. Rozbijasz jajka nad garnkiem, w którym potem ubijesz pianę. Białka lądują w garnku, żółtka - w makutrze. Garnek z białkami wstawiasz do lodówki. Do żółtek dodajesz cukier, szczyptę soli, drobno pokrojoną wanilię, któryś z dodatków aromatycznych, sok z połówki cytryny. Ucierasz puszysty kogel-mogel, używając odpowiednich końcówek miksera. Do kogla-mogla dodajesz porcjami zmielony ser i proszek budyniowy, wciąż ucierając masę. Chodzi o to, żeby była gładka jak aksamit i w miarę możliwości puszysta. Teraz wlewasz do masy zimne masło i ucierasz ją do chwili, gdy całkowicie wchłonie tłuszcz. Wsypujesz do makutry bakalie i starannie mieszasz je łyżką z masą serową.
Włączasz piekarnik, bo ma być rozgrzany do 180°C, gdy będziesz do niego wkładać tortownicę.
Wyjmujesz z lodówki garnek z białkami i ubijasz je mikserem na sztywną pianę. Odstawiasz potem mikser na bok, nie będzie ci już potrzebny. Ściśle mówiąc, od teraz nie wolno ci go używać! Delikatnie mieszając łyżką, powoli łączysz pianę z masą serową i nie zwlekając, zgarniasz do przygotowanej wcześniej tortownicy, wygładzasz wierzch.
Jeżeli piekarnik osiągnął już właściwą temperaturę, wkładasz sernik na środkowy poziom. Nie otwierasz drzwiczek, nie zaglądasz do wnętrza co 5 min. Po 40 min zerkasz przez szybkę, czy aby sernik z wierzchu nie za bardzo zbrązowiał. Jeśli tak, otwierasz na moment piekarnik, wyciągasz delikatnie tortownicę (nie zapomnij o włożeniu rękawicy) i przykrywasz ciasto płatem folii aluminiowej. Szybko wsuwasz ciasto z powrotem i zamykasz drzwiczki piekarnika, uważając, by nie klapnęły, bo sernik może "się przestraszyć" i opaść. Gdy minie dalsze 10-20 min, wyłączasz dopływ ciepła i uchylasz drzwiczki, żeby trochę zahartować sernik i uchronić przed opadnięciem przy gwałtownej zmianie temperatury. Po 10 min wyjmujesz ciasto na blat - niech powoli stygnie w pokojowej, a - ściśle mówiąc - kuchennej temperaturze.
Zanim rozluźnisz boki tortownicy, przeciągnij ostrzem noża między jej ściankami a zimnym już sernikiem, potem zsuń go na płaską paterę do ciast. Dobrze byłoby, żeby przed krojeniem jeszcze trochę stężał w chłodzie.

A to juz piekny i zrobiony, gotowy do jedzenia:

DSC02071.JPG

Odp: Przepis na sernik- help! 04/15/2012 11:49 #57461

  • poziomka
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 171
Podbijam bo uwielbiam serniki. Moze jeszcze ktos ma jakis przepis?

Odp: Przepis na sernik- help! 04/15/2012 15:19 #57473

  • damian94
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1664
poziomka napisał:
Moze jeszcze ktos ma jakis przepis?


wypróbowałaś wszystkie? żaden Ci nie smakuje, że chcesz inne przepisy?

Odp: Przepis na sernik- help! 04/30/2012 10:43 #58728

  • TeOria
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 852
Specjalnie dla mypebble

www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/przepisy.html

Z pewnoscia znajdziesz cos dla siebie. Ja zrobilam wczoraj kokosowy, jest bardzo smaczny, ale niestety gruszki sa zbyt twarde i troche ciezko go kroic. Polecam opcje bez gruszek, ew z innymi miekkimi owocami.
Za tę wiadomość podziękował(a): mypebble
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.78 sekundy