Polacy w Bristolu i South West

order omeprazole online buy atenolol comprare cialis online Acheter cialis
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda

ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 12/24/2010 08:29 #25962

  • Kacper
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 92
Sory jesli pomylilem kategorie ale niemoglem znalezc nic o elektronice itp na forum wiec sam zalozylem watek. Problem mam taki i pewnie nie ja pierwszy - ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda wczoraj probowalem i bez skutku. Przeczytalem na necie ze trzeba ustawic 162 st na poludnie i 29 st kata elwacji,mam tuner polsatu,antene satelitarna po sky. Ma ktos moze pomysl jak zlapac sygnal ? Kompas? Kontomierz? Moze ustawie tuner na jakis zapisany juz program,pokrece antena i poczekam jak az sie pojawi obraz?

ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 12/24/2010 11:49 #25963

  • damian94
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1615
mucha239 napisał:
Moze ustawie tuner na jakis zapisany juz program,pokrece antena i poczekam jak az sie pojawi obraz?


to chyba jedyny i najlepszy domowy sposób na ustawienie talerza. ustaw na program nr 1 - polsat na tunerze i BARDZO powoli i delikatnie przesuwaj anteną. nie może byc za bardzo dokręcona aby się nie odkształcała przy obracaniu, bo wtedy nic nie złapiesz. stając za anteną musisz skręcic ją w prawo w stosunku do angielskich anten. nie martw się niepowodzeniami faktycznie trudno znaleśc ten punkt w którym jest sygnał.

ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 12/28/2010 12:12 #26060

  • Kacper
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 92
Pozyczylem od znajomego satfidera,zobaczymy co z tego wyjdzie. ..

ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 12/28/2010 12:16 #26061

  • damian94
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1615
mucha239 napisał:
Pozyczylem od znajomego satfidera,zobaczymy co z tego wyjdzie. ..


tylko to ustrojstwo namierza każdego satelitę w którego trafisz anteną, ja zawsze ustawiałem antenę na podłączony telewizor i po iluś tam próbach trafiałem w cel.

ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 12/28/2010 12:30 #26064

  • gasior78
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 525

tylko to ustrojstwo namierza każdego satelitę w którego trafisz anteną, ja zawsze ustawiałem antenę na podłączony telewizor i po iluś tam próbach trafiałem w cel.


To ustrojstwo jest bardzo pomocne o ile sie wie jak z niego korzystac. Polsat i Cyfra maja kilkusekundowe opoznienie potrzebne na zdekodowanie sygnalu, wiec jezeli szukasz Hotbirda "na oko" czekajac az pojawi sie obraz to musisz miec sporego fuksa zeby trafic - w momencie kiedy wskoczy Ci na chwile obraz, tak naprawde antene juz masz przesunieta poza satelite.

Najlepiej ustawic antene na oko tak jak angielskie od Sky, czyli zeby "patrzyla" na Astre. Wepnij satfinder i stojac za antena obracaj w prawo - Hotbird jest 14 stopni w prawo od Astry, a pomiedzy Astra i Hotbirdem nie ma satelit, wiec nie zlapiesz nic przypadkowo. Sygnal z Hotbirda bedzie na satfinderze ciut slabszy od tego poczatkowego z Astry.

Jeszcze jedna uwaga, bo producenci satfinderow zarzekaja sie, ze sa one "przezroczyste", czyli przepuszczaja z konwertera przed satfinder do dekodera 100% sygnalu co jest dalekie od prawdy. Najlepiej wypnij satfinder po znalezieniu sygnalu i sprawdz czy masz kanaly bezposrednio, bez satfindera.

Powodzenia

ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 12/28/2010 12:48 #26066

  • muchabzz
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4552
jako ze montowalem anteny w czasach jak nie bylo stafinderow to stosowalo sie taki maly myk.... przesuniecie anteny o centymetr i poczekanie kilka sekund. najlepiej antene sie przestawialo na lekko zaciagnietych srubach tak ze po przesunieciu sprezynowala w strone przeciwna do ruchu jaki sie wykonalo. dzieki temu ruch byl minimalny a antena po wykonaniu tego ruchu nadal byla w miare sztywno na stojaku tak ze nawet przypadkowo dotnieta zostawala na miejscu.14 stopni to bardzo niewiele wbrew pozorom:).
ustawialo sie zawsze na telewizor. czasem jak w sklepie nie bylo nic malutkiego do zabrania (jakies 14 cali) to robilismy skomplikowany system luster u klienta. wystarczylo widziec chocby skrawek tv. najlepiej bylo ustawic tuner na kanal o ktorym sie wiedzialo ze ma najsilniejszy sygnal (wtedy sie jeszcze stroilo tuner a nie jak dzis ze sie wszystko samo robi:).

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 12/28/2010 14:42 #26071

  • damian94
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1615
gasior78 napisał:

tylko to ustrojstwo namierza każdego satelitę w którego trafisz anteną, ja zawsze ustawiałem antenę na podłączony telewizor i po iluś tam próbach trafiałem w cel.


To ustrojstwo jest bardzo pomocne o ile sie wie jak z niego korzystac. Polsat i Cyfra maja kilkusekundowe opoznienie potrzebne na zdekodowanie sygnalu, wiec jezeli szukasz Hotbirda "na oko" czekajac az pojawi sie obraz to musisz miec sporego fuksa zeby trafic - w momencie kiedy wskoczy Ci na chwile obraz, tak naprawde antene juz masz przesunieta poza satelite.

Najlepiej ustawic antene na oko tak jak angielskie od Sky, czyli zeby "patrzyla" na Astre. Wepnij satfinder i stojac za antena obracaj w prawo - Hotbird jest 14 stopni w prawo od Astry, a pomiedzy Astra i Hotbirdem nie ma satelit, wiec nie zlapiesz nic przypadkowo. Sygnal z Hotbirda bedzie na satfinderze ciut slabszy od tego poczatkowego z Astry.

Jeszcze jedna uwaga, bo producenci satfinderow zarzekaja sie, ze sa one "przezroczyste", czyli przepuszczaja z konwertera przed satfinder do dekodera 100% sygnalu co jest dalekie od prawdy. Najlepiej wypnij satfinder po znalezieniu sygnalu i sprawdz czy masz kanaly bezposrednio, bez satfindera.

Powodzenia


każdy sposób jest dobry jeżeli prowadzi do celu, mnie nigdy nie udało się ustawic anteny na satfinderze, może mam słabej jakości, a na telewizor ustawiałem w UK już 4 razy, więc doradzam ze swojego doświadczenia

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotb 01/27/2011 09:21 #27981

  • Kacper
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 92
Dzieki za podpowiedzi,skorzystalem z satfindera i kompasu. Ale,wazny tips dla przyszlych ustawiaczy anten - probowalem ustawic antene ze sky na hotbirda - blad! Te anteny nigdy nie odbiara sygnaly z hotbirda poniewaz sa eliptyczne! Nie wiem w jaki sposob dokladnie dzialaja ze odbieraja sygnal z Astry,ale nigdy nie odbiara synalu z hotbirda: ) spedzilem 2 dni bez skutku. Nalezy kupic antene "okragla"- taka jak mniej wiecej w polsce maja polsat albo cyfra. Taka tez kupilem,no i aby zapewnic najlepsza jakosc odbioru bez przerw i kwadratow na ekranie,na Angielska pogode polecana jest czasza minimum 90 cm srednicy. Duze babys tzw: ) mialem co prawda problem aby ja przywiesic i skrecic bo dosyc ciezka(caly dzien roboty) ale po zawieszeniu i zamontowaniu satfindera, ustawieniu azymutu wdl kompasu, zajelo mi bodajze 10 min(dlugo bo moze pogoda chmurna,jak slonce swieci chyba jest lepszy sygnal). Tak jak koledzy mowia,pomiedzy astro a hotbirdem jest jeszcze syrius no i 14 stopni wymierzyć na oko to nie lada wyczyn,dlatego skorzystalem z kompasu. Kat elewacji ustawilem wdl satfindera,aczkolwiek ludzie zarzekali sie ze nie rozni sie od kata pod jakim sa ustawione angielskie satelity to jednak antena jest wieksza i troche inaczej sie ja ustawia w takim wypadku. Powodzenia dla przyszlych smialkow,nie zniechecajcie sie,warto zaoszczadzic 100 funtow(koszt satelity i montazu dla poszczegolnych dostawcow bywa zaskakujacy w Angli)

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotb 01/27/2011 09:39 #27987

Znalazlem stronke ktora po wpisaniu post code'u pokazuje dokladne ustawienia:

www.dishpointer.com/

Mozna tez skorzystac z usulg Polakow ktorzy ustawiaja anteny za 20-30f
DFG

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 01/27/2011 17:31 #28031

  • gasior78
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 525
mucha239 napisal:

Ale,wazny tips dla przyszlych ustawiaczy anten - probowalem ustawic antene ze sky na hotbirda - blad! Te anteny nigdy nie odbiara sygnaly z hotbirda poniewaz sa eliptyczne! Nie wiem w jaki sposob dokladnie dzialaja ze odbieraja sygnal z Astry,ale nigdy nie odbiara synalu z hotbirda: ) spedzilem 2 dni bez skutku. Nalezy kupic antene "okragla"- taka jak mniej wiecej w polsce maja polsat albo cyfra.


Oj bzdury piszecie, kolego! Oczywiscie, ze odbiora... Eliptyczny ksztalt nie ma tu nic do rzeczy, a wrecz jest wskazany na szerokosci geograficznej, na ktorej sie znajdujemy. Ustawilem w ten sposob kilkanascie anten, wlacznie ze swoja. Jak nie wierzysz to przyjedz i sam zobacz

Jeszcze jedno - szukajac Hotbirda zaczynajac od Astry BEZ zmiany elewacji anteny - omijasz Siriusa i kolejna, na ktora trafisz bedzie wlasnie Hotbird.

Pozdrawiam

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 04/03/2011 09:46 #31949

  • ulashek
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 12
poszukuje osoby ktora by ustawila mi antene sat , cyfry plus , oczywiscie zaplace ,pilne
moj tel 07888657688 ula

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 04/03/2011 13:30 #31956

  • czakmen1
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 31
z tego co pamietam to ja ustawialem antene na hotbird musisz miec ta ksiazeczke do dekodera i tam sa napisane stopnie ktore masz na uchwycie i wedlug nich mozesz ustawiac badz jak jest was dwoch to jeden jest przy tv a drugi przy antenie i wten sposob jest ok.(opcja sam)ja sobie sam tez ustawialem w ten sposob ze wystawilem tv na zewnatrz i w ten sposob widzialem obraz i moglem sobie w ten sposob regulowac nie schodzac z drabiny.powodzenia napewno sie uda nie jest takie trudne troche cierpliwosci pozdrawiam

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 11/19/2013 12:22 #95638

  • kwiecien
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 10
to jak jest z tymi antenami Sky'a? Ustawi Hotbirda czy nie? Ja juz 3 dzien się morduje. Sygnał 92 złapany a jaości 0! Czy ktoś miał podobne problemy? Antena za mała czy ogólnie lepiej kupić okrągła pełną? Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniany: 11/19/2013 12:22 przez kwiecien.

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 11/19/2013 13:49 #95641

  • Furia
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 8
Na antenie Sky'a ustawisz HotBirda. Ja mam, ustawiany był jakieś 3-4 dni temu. Działa bez zarzutu.

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 11/19/2013 19:53 #95673

  • gasior78
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 525
kwiecien napisał:
to jak jest z tymi antenami Sky'a? Ustawi Hotbirda czy nie? Ja juz 3 dzien się morduje. Sygnał 92 złapany a jaości 0! Czy ktoś miał podobne problemy? Antena za mała czy ogólnie lepiej kupić okrągła pełną? Dzięki za pomoc.


Jezeli nic nie zakloca "widzenia" satelity (budynki, drzewa, slupy) to bedzie dzialac. Jezeli sygnal masz wysoko, a jakosci zero, to po prostu nie ten satelita... Dopoki nie pojawi sie chocby szczatkowy poziom na pasku "jakosc" to nie ma sensu podbijanie skali "sygnal". Pomoglbym chetnie, ale niestety nie mieszkam w Bristolu :/

Powodzenia

Odp: ustawienie czaszy anteny satelitarnej na hotbirda 11/19/2013 23:27 #95717

Na kazdej antenie zlapiesz sygnal czy to jajko czy okragla , lapalea wiele razu tutaj bez problemu a na dodatek w zachodniej EU jest mocniejszy sygnal.Cyfrowy sygnal sie lapie bez sprzetu jak kolega wyzej napisal 1 cm i 2-3 sek przerwy , z analogiem mozna bez przerw.
Rada dla innych , Hotbird jest zawsze na prawo od "angielskich stacji" , popatrzec na sasiada antene i jechac na prawo.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.49 sekundy